Strona główna kawa przepisy
kawa przepisy
Spis treści

    Kawa po turecku
    Kawę po turecku najlepiej zaparzyć z kawy: Arabica Santos z Brazylii, Arabica Mocha z Etiopii, Arabica Plantation A, Arabica Monsoon Malabar z Indii, Arabica Blue Mountain z Jamajki, Arabica Supremo z Kolumbii, Arabica La Pastora Dotta Tarrazu z Kostaryki, Arabica Torquino Lavado z Kuby, Arabica Maragogype Barranca Honda z Meksyku Do przyrządzania kawy po turecku najlepiej użyć typowego tureckiego naczynia zwanego imbrik lub kanaka. Naczynie to ma długą rączkę i zwęża się u góry Jednak jeżeli nie dysponujemy specjalnym naczyniem można użyć zwykłego rondelka. Składniki: 1 – ½ dużej filiżanki zimnej wody 4 łyżeczki kawy mielonej możliwie najdrobniej 4 łyżeczki cukru Proporcje należy tak zestawiać by jedna łyżka kawy i jedna łyżka cukru przypadała na jedną filiżankę kawy. Wodę wlać do rondelka i nieznacznie podgrzać. Następnie wsypać kawę i cukier, zamieszać i zagotować na średnim ogniu. Należy pamiętać by naczynie wypełnione było tylko do połowy ponieważ w trakcie gotowania napar znacznie zwiększy swoją objętość. Proces powtórzyć trzykrotnie, za każdym razem dolewając kroplę zimnej wody by fusy opadły. Połowę tak przygotowanego naparu nalać do rozgrzanych filiżanek „espresso”. Resztę ponownie zagotować i do każdej filiżanki kawy nałożyć łyżkę zebranej z wierzchu piany. Resztą naparu dopełnić filiżanki pamiętając jednocześnie by nie mieszać kawy. W krajach arabskich pianka jest najważniejszym elementem kawy po turecku i nazywana jest „twarzą kawy”. Podanie kawy bez „twarzy” grozi utratą własnej. Jeżeli pragniemy by kawa miała jeszcze bardziej orientalny charakter do kawy należy dosypać odrobinę kardamonu.

    Kawa po francusku
    Kawę po francusku najlepiej zaparzyć z kawy: Arabica Ngozi z Burundi, Arabica Djimmah z Etiopii, Arabica San Juan Antiqua z Gwatemali, Arabica Plantationa A, Arabica Monsoon Malabar z Indii, Arabica Blue Mountain z Jamajki, Excelso i Arabica Supremo z Kolumbii, Arabica Torquino Lavado z Kuby, Arabica Maragogype Barranca Honda z Meksyku, Arabica Koban z Nowej Gwinei, Arabica Fine Quality z Tanzanii Zaparzacz do przyrządzania Kawy po francusku to dość powszechny w Polsce dzbanek w kształcie cylindra wyposażony w ściśle przylegające do brzegów sitko. Do dzbanka wsypuje się kawę i zalewa wrzątkiem. Ważne jest by pamiętać, że temperatura wody nie powinna być wyższa niż 95 C. Następnie do cylindra wkładamy ściśle dopasowane sitko i po upływie 3 minut dociskamy fusy do dna dzbanka. Niedobrze jest używać do tego siły, najlepiej położyć rękę na tłoku i posługując się naturalnym ciężarem dłoni powoli docisnąć sitko. Tak przyrządzona kawa jest mocna, pełna smakowo i aromatyczna. Urządzenie jest poręczne i łatwe w obsłudze.

    English Breakfast Coffee
    Składniki: 12 dkg świeżych fig (4-6 owoców) 25 dkg kawy ziarnistej najlepiej indyjskiej Plantation A, ewentualnie kenijskiej AA Plus Superstar, etiopskiej Djimmah lub Mocha 25 dkg kawy ziarnistej najlepiej kolumbijskiej Excelso, Supremo lub Pennsylvania Figi umyć i pokroić na drobne cząstki (ok. 0,5 cm). Wstawić do piekarnika o temperaturze 150°C i prażyć przez godzinę do dwóch. Ziarno zmieszać z prażonymi figami zmielić i przechowywać w zamrażarce w pojemniku hermetycznym. Taki sposób przechowywania pozwoli utrzymać aromat przez 2 miesiące. Do filtra nasypać zmielonej mieszanki (1 łyżka na filiżankę naparu) i zaparzyć do dzbanka. Serwować w gorących filiżankach. Ta niezwykła kawa śniadaniowa do dzisiejszego dnia podawana jest w najlepszych hotelach angielskich.

    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel